Bejelentkezés:

A mozogjvelunk.com Blog cikkei: (katt a cikkre a részletekért!)
Térd körüli panaszok!
Tudj meg többet az ízületi porckopásról!
Napi 6000 lépés távol tartja a térdfájdalmakat
3 egyszerű lépés, hogyan harcolja térd és csípőfájdalom ellen

Síelés örömmel, sérülés és fájdalom nélkül

Cti térdgép- Dr. Knoll Zsolt Ph.D. ajánlásával

 

Kezdetét vette a síidény, így aktuálissá vált pár fontos jó tanács megosztása a síeléssel kapcsolatban.

Dr. Knoll Zsolt Ph. D, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ egyik szakmai vezetőjét, térdspecialistáját kértük meg a szakszerű összegzésre.

Cti térdgép- Dr. Knoll Zsolt Ph.D. ajánlásával

Dr. Knoll Zsolt Ph. D, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ sportsebészének ajánlásával

 

 

Miért tartja fontosnak a síelési szezon kezdetén a felvilágosítást?
Magyarországon évente közel 40.000 ember sérül meg síelés közben, ezek száma kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető lenne.


Mire figyeljünk elsődlegesen?
A biztonságos síelés alapvető feltétele az optimális sífelszerelés beszerzése, a tudásszintünknek megfelelő síléc kiválasztása, az időjárási viszonyokhoz alkalmas ruházat, bukósisak használata. A nap ellen mindig viseljünk UV szűrős üveggel ellátott szemüveget. A síkesztyű nem csak a hideg, hanem az esések ellen is megvédhet. A sícipőt, amikor a felvonón utazunk, lazítsuk meg, mert az erősen meghúzott csatok miatt a délutáni órákra lábunkban a vérkeringés csökkenhet. Ha jó az idő és süt a nap, használjunk magas fényvédő faktorú, zsíros alapú krémeket. A hidratáló krémek a hidegben a felszínes bőrrétegekben megfagyhatnak.


Mit tehetünk, hogy megelőzzük a sérüléseket?
Nem győzöm hangsúlyozni az előedzések fontosságát. A legalkalmasabb erre a kerékpározás, illetve a sígimnasztika. A tudatos felkészülést az utazás előtt egy-másfél hónappal megelőzően is elkezdhetjük. Az első csúszás előtt mindig végezzünk 5-10 perces bemelegítést: ezek a comb- és a törzs izmainak alapos átmozgatásából, illetve nyújtásaiból álljanak. Amennyiben fél óránál többet pihentünk a menedékházban, az újabb lesiklás előtt is célszerű ismét átmozgatni az intenzív terhelés utáni hirtelen megállás miatt lemerevedett izmokat.


Mire figyeljünk még?
A pályákon vannak íratlan szabályok, amelyeket a biztonság érdekében ajánlott betartani. Ne álljunk meg a pálya közepén rossz látási viszonyokban, illetve pályaletörés után. A pálya kanyarodása esetén a külső íven álljunk meg pihenni. A sílifthez becsúszva lassítsuk sebességünket. Figyeljünk a gyengébb tudásúakra, mert a pályán vezetett nyomvonaluk nehezen tervezhető. Ha párhuzamosan síelünk valakivel, figyeljünk a kanyarodáskor, mert összeütközhetünk vele. A hódeszkások, illetve a carverek mindig nagyobb ívben kanyarodnak. A sípályák íratlan szabályainak a betartásával is jelentősen csökkenthetjük a baleseteket.


Mit javasol azoknak a síszerelmeseknek, akik már sérültek, mégis újra meg szeretnék hódítani a havas lejtőket?
A síelés során a leggyakoribb a térdsérülés. Ilyen esetben ajánlom az Össur CTi brace-t, amely karbonszálas technológiájának köszönhetően maximálisan helytáll minden intenzív terheléssel járó, vagy extrém sport esetében is. A CTi térdrögzítő elsősorban szalagszakadások, meniscus sérülések után, térd ízületi instabilitás esetén ajánlott. Az ízület védelmét a merev váz, míg a sport közbeni kényelmes viseletet a két külön középponttal rendelkező forgótengely biztosítja, amely tökéletesen követi a térd különleges anatómiai mozgását. Szilikon betétjeinek köszönhetően intenzív mozgás közben sem csavarodik el, vagy csúszik le a lábról. Kifejezetten hosszú távú használatra tervezték, ezért egyszeri beruházással sok évre megoldhatjuk térdízületünk védelmét nem csak síelés közben. Akár síelés előtti konzultációról, akár baleset utáni vizsgálatról, gyógyításról, rehabilitácóról legyen szó, az Emineo Egészségügyi Központ (www.emineo.hu) baleseti ügyeletén is segítséget nyújtunk.

 

Az ÖSSUR CTi térdrögzítőről további termékinformációkat olvashat és izgalmas videokat is megtekinthet a márka hivatalos webshopjában: www.mozogjvelunk.com 

A mozogjvelunk.com webshopon található termékek részletes ismertetése, szerelési és felhelyezési utasítások, videók, letölthető PDF dokumentumok gyűjtőhelye az alábbi linkeken való navigálással érhetők el: